Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ Ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ;



ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ Ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ;

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ξεπέρασε κάθε όριο προηγούμενων οπορτουνιστικών θέσεων. Εγκλωβισμένη στην εδώ και οχτώ χρόνια λαθεμένη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή της, επιχειρεί να συγκαλύψει τα ολέθρια για το εργατικό κίνημα λάθη με τυχοδιωκτικέ ς πια θέσεις. Στο σημείο 5 της απόφασης διαβάζουμε:
«Επιβεβαιώνεται αναμφισβήτητα η θέση του 12ου Συνεδρίου ότι ριζική λύση αποτελεί η οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού της Αριστεράς με στόχο την ανάδειξη κυβέρνησης των δυνάμεων της Αριστεράς και της Προόδου, για μια νέου τύπου ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, για την αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό» (υπογράμμιση Κ.Γ.).

Η πιο πάνω θέση πρώτο απ' όλα ξεκόβει το ΚΚΕ από τον επαναστατικό δρόμο και χαράζει το ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό! Βλέπουμε πια την ηγεσία του ΚΚΕ να περνάει ΦΑΝΕΡΑ σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις.

Το δεύτερο είναι η καλλιέργεια αυταπατών. Όταν αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες κάνουν αδύνατο το συνασπισμό των αριστερών δυνάμεων με τις σημερινές τους ηγεσίες, όταν μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις ηγεσίες όλων των αριστερών κομμάτων, και όταν η εκλογική δύναμη από ΟΛΑ τα αριστερά κόμματα σήμερα δεν ξεπερνάει το 10 με 12% των ψηφοφόρων είναι τυχοδιωκτισμός να βάζει η ηγεσία του ΚΚΕ στόχο την ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στο σημείο 6 διαβάζουμε άλλο καταπληκτικό:

«Ή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου επικίνδυνη με την αυτοδυναμία της "Νέας Δημοκρατίας"»!
Βλέπουμε εδώ πλήρη εξίσωση του ΠΑΣΟΚ και της "Ν.Δ.".
Το να εξισώνεις, όμως, τη "Ν.Δ." με το ΠΑΣΟΚ, όταν πέντε ολόκληρα χρόνια ήσουν ουρά του, είναι όχι μόνο τυχοδιωκτικό αλλά και ανέντιμο. Αλλά το αποκορύφωμα του θράσους της ομάδας Φλωράκη ήρθε την επομένη (31.12.87), όταν στην πρώτη σελίδα του "Ριζοσπάστη" έγραψε: "Μαθήματα μνήμης χρειάζεται στο ΠΑΣΟΚ, που ξεχνάει προκλητικό εκείνα που διακήρυσσε και υποσχόταν στον ελληνικό λαό και την εκ διαμέτρου αντίθετη και ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ως κυβέρνηση και η οποία πλήττει αποκλειστικά τους εργαζομένους" (υπογρ. Κ.Γ.).
Τέτοιους προκλητικούς και ξεδιάντροπους ισχυρισμούς δε θα περίμενε κανείς από ανθρώπους που όλα αυτό τα χρόνια θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ "κόμμα αλλαγής".
Φαίνεται, όμως, ότι έχασαν μαζί με κάθε ίχνος ευθύνης και το αίσθημα του γελοίου. Τολμούν να ισχυρίζονται πράγματα για τα οποία καθαίρεσαν, απομόνωσαν και διέγραψαν εκατοντάδες πρωτοπόρα στελέχη του κόμματος.

Γι' αυτό θεωρώ χρήσιμο να ξαναϋπενθυμίσω ορισμένες θέσεις των μελών του Π.Γ., που τις έχω δημοσιεύσει στο πρώτο βιβλίο μου, για να διαπιστώσει ο κάθε αγωνιστής την αλλοπρόσαλλη τυχοδιωκτική πολιτική της ομάδας Φλωράκη:
"Τον Αύγουστο του 1981 κι ενώ βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο τόσο σημαντική για το κόμμα και με στόχο (το 17%) δύσκολο και καθοριστικής σημασίας για τις παραπέρα πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, ο Χ. Φλωράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και σε ερώτηση για το ποσοστό που θα πάρει το κάθε κόμμα και τι ρόλο θα παίξει, δήλωσε: "ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει το ένα ή το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά η εξασφάλιση αποφασιστικής εκλογικής νίκης των δυνάμεων της αλλαγής στο σύνολό τους" ("Ριζοσπάστης", 27.8.81, υπογράμμιση Κ.Γ.).
Τι σημαίνει αυτή η απάντηση του Χ. Φλωράκη σε απλά ελληνικό; Σημαίνει ψηφίστε τις δυνάμεις της "αλλαγής", και όποιο κόμμα θέλετε. Ένα μήνα αργότερα στη Μυτιλήνη, σε προεκλογικό του λόγο, ο Χ. Φλωράκης τονίζει: "Προϋπόθεση για την αλλαγή δεν είναι η αυτοδυναμία εκείνου ή του άλλου δημοκρατικού κόμματος. ΠΡΟϋποθέσεις για την αλλαγή είναι η ήττα της Δεξιάς και η συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων. Μπορεί με το 17% στο ΚΚΕ να δοθεί νέα δύναμη ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ" (Ριζοσπάστης", 28.9.81, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Το Δεκέμβρη του 1981 σε συγκέντρωση για τα 63 χρόνια του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Τσολόκης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στην ομιλία του τονίζει: 'Ή πορεία προς την αλλαγή, που υιοθέτησε ο λαός με την ψήφο του στις 18.10.81, με βάση τα δεινό που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις της Δεξιός επί 10ετίες, είναι οπωσδήποτε έργο δύσκολο και υπεύθυνο. Η διεκπεραίωσή του προϋποθέτει πριν απ' όλα την ανάληψη, έπειτα από συνεννόηση και συνεργασία, φυσικό, της ευθύνης απ' όλες τις δυνάμεις της αλλαγής.
Όπως είναι γνωστό, κότι τέτοιο δεν έγινε και δε διαφαίνεται ότι πρόκειται να γίνει Την ευθύνη την επιδίωξε και την ανέλαβε; αποκλειστικό το ΠΑΣΟΚ, ΔΗΛ. ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει σήμερα την κυβερνητική ευθύνη για την προώθηση των προβλημάτων που κατά την εκλογική περίοδο έθεσε ο λαός. Κάτι παραπάνω. Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να στηριχτεί σε άλλες δυνάμεις της αλλαγής, που διαθέτουν οργάνωση, πείρα και συνέπεια για την προώθηση των προβλημάτων της αλλαγής" ("Ριζοσπάστης" , 18.12.81, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Μιλώντας το Σεπτέμβρη του 1982 στο 80 Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, ο Χ. Φλωράκης δηλώνει: "Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ" και κατόπι, κριτικάροντας το ΠΑΣΟΚ, ότι παρά τις ορισμένες αλλαγές που έκανε δεν προχωρεί στο δρόμο της πραγματικής αλλαγής, τονίζει: "Και αν τα λέμε αυτό σήμερα, δεν ξεκινάμε από ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΜΕ" (ΚΟΜΕΠ, αριθ. 10/82, σελ. 76, υπογράμμιση Κ.Γ.).
Το Γενάρη του '83 σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο Χ. Φλωράκης τονίζει: "Ωστόσο ένα και πάνω χρόνο τώρα και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, σε σωστό δρόμο, που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά_ τα προβλήματα. Αναμφίβολα η Κυβέρνηση έχει και θετικό μέτρα στο ενεργητικό της. Υπάρχει η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Υπάρχει επίσης σήμερα πιο δημοκρατικό κλίμα σε σύγκριση με πριν. Υπάρχουν ακόμα θετικές κυβερνητικές θέσεις, πάνω στο μεγάλο θέμα της ειρήνης. Θετικό, λοιπόν, μέτρα είδα-! με, και το Κόμμα μας τα επικρότησε. Καθοριστικό, όμως, επιτεύγματα - μέχρι τώρα τουλάχιστον - δε βλέπουμε. Αντίθετα, θεωρούμε καθοριστικό σφάλμα την κατεύθυνση που ακολουθεί Τ1, Κυβέρνηση. Κατεύθυνση που, ανεξάρτητα από προθέσεις, δεν προχωρεί στο δρόμο της απαγκίστρωσης της χώρας μας από τα δεσμά της αμερικανονατοίκής εξάρτησης.

Θεωρούμε επίσης καθοριστικό ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ την οικονομική της πολιτική, ιδιαίτερα την εισοδηματική πολιτική που χάραξε για τον καινούριο χρόνο" ("Ριζοσπάστης", 4.1.83).

Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Χ. Φλωράκης, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ένα μήνα νωρίτερα, το Δεκέμβρη του 1982, ψηφίσει το νόμο 1320, με τον οποίο καθήλωνε για έναν ολόκληρο χρόνο τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων.

Το Νοέμβριο του 1983 ο Γρηγόρης Φαράκος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και διευθυντής του "Ριζοσπάστη", μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την "έγκριση των προκαταρκτικών του 5ετούς Προγράμματος Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης 1983-1987", τονίζει για τις λαθεμένες (!) αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ: "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα προκαταρκτικά που παρουσιάζει διατείνεται ότι απορρίπτει έναν τέτοιο προγραμματισμό και προτείνει έναν άλλο, το δημοκρατικό προγραμματισμό. ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. Αλλά εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω από την αρχή είναι ότι - όπως φαίνεται και από τα κείμενα και από τις αναλύσεις - δεν το πετυχαίνει αυτό" ("Ριζοσπάστης", 19.11.83, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Στην εκδήλωση για τα 65 χρόνια του κόμματος, το Νοέμβρη του 1983, ο Νίκος Καλούδης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, στην ομιλία του τονίζει την ανάγκη για δημοκρατική κυβέρνηση: "Δύο χρόνια τώρα η "αυτοδύναμη" προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ έδειξε τα στενά όριά της. Δεν εξετάζουμε αν το ΠΑΣΟΚ θέλει ή δε θέλει Δεν κρίνουμε τις προθέσεις. Κρίνουμε τα έργα. Και τα έργα δείχνουν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ μόνο του να μας πάει στην αλλαγή" ("Ριζοσπάστης", 22.11.83).
Στις 16.1.1984 μιλάει στη Θεσσαλονίκη ο Χ. Φλωράκης και η ομιλία μεταδίδεται την επομένη από την ΕΡΤ. Στην τόσο πολυδιαφημισμένη αυτή ομιλία ειπώθηκαν πράγματα που ήταν έξω ακόμα και από τις θέσεις του 11 ου Συνεδρίου. Λόγου χάρη, ενώ η απόφαση του 110υ Συνεδρίου μιλάει για συνεργασία με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ο Χ. Φλωράκης αυθαίρετα δηλώνει: "Οι πολιτικές δυνάμεις που θα προωθήσουν μια τέτοια κυβερνητική διέξοδο συνεργασίας αντικειμενικά υπάρχουν. ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΟΛΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ" (υπογράμμιση του "Ριζοσπάστη", 27.1.84).

Την επομένη, 28.1.84, ο "Ριζοσπάστης" στην πρώτη σελίδα πάνω πάνω, σχολιάζοντας την ομιλία, τονίζει: "Σημείωναν ιδιαίτερα οι παρατηρητές την αξία της διευκρίνισης που έδωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο σ. Φλωράκης, ότι το ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, αλλά τη μεγαλύτερη μείωση της δύναμης της Δεξιός, και τη συνεργασία, χωρίς τα κόμπλεξ της αυτοδυναμίας" (υπογράμμιση Κ.Γ.).

Το Φλεβάρη του 1984 ο Χ. Φλωράκης σε συνέντευξη που έδωσε στα "ΝΕΑ", απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, είπε: "Εμείς λέμε: Να πάρουν δάνεια οι βιομήχανοι, αλλά δάνεια για να επενδύσουν, να αυξήσουν την παραγωγή και την απασχόληση, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν ανταγωνιστικοί κλπ., κι όχι για να κάνουν βίλες, βαπόρια, ή να εξάγουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Να πάρουν δάνεια, αλλά όχι δανεικό και αγύριστα" ("Ριζοσπάστης", 21.2.84). Δηλαδή αντί να προτείνει να πάρουν δάνεια με τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι για την ανάπτυξη της παραγωγής, προτείνει να πάρουν δάνεια τα μονοπώλια, αυτοί που ρήμαξαν και συνεχίζουν να ρημάζουν τη χώρα μας, και πιστεύει πως δε θα είναι αυτό δανεικό και αγύριστα.

Στις αρχές του Απρίλη 1984 ο Χ. Φλωράκης, πηγαίνοντας για το Κιλελέρ, μίλησε σε συγκεντρώσεις στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Και αυτή τη φορά, προσπαθώντας να παρουσιάσει το δήθεν αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, είπε, μεταξύ άλλων, και το εξής: 'Ή ζωή επιβεβαίωσε την ορθότητα της θέσης μας. Αποδείχτηκε πως το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αλλαγή, αλλά είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει μόνο του ακόμα και αυτές τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις". Τη θέση αυτή ο "Ριζοσπάστης" (3.4.84) την πρόβαλε μέσα σε πλαίσιο και με έντονα στοιχεία.

Μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου Θεσσαλονίκης, ο Γ. Φαράκος το Μάη του 1984 τόνισε: "Για όλους πρέπει να είναι σήμερα φανερό το πολιτικό περιεχόμενο των ευρωεκλογών. Ο λαός μας νιώθει πως βρίσκεται ξανά μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ, Ή ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΟΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΘΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΕΙ». (Υπογράμμιση του "Ριζοσπάστη", 19.5.1984).
Την Κυριακή 20.5.84 στη Λάρισα, εγκαινιάζοντας επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, ο χ. Φλωράκης τόνισε: "Δε ζητάμε από το λαό ψήφο καταδίκης της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ζητούμε Ψήφο για το ΚΚΕ, θετική και εποικοδομητική, ψήφο για τη συνεργασία, για να ενισχυθούν οι εθνικές και δημοκρατικές θέσεις, οι θέσεις της λαϊκής ενότητας και αλλαγής". Κατόπι" τελειώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε: "Μαύρο στη Δεξιά. Αναδείξτε πιο ισχυρή τη δημοκρατική πλειοψηφία του '81, και κάντε πιο δυνατό μέσα σ' αυτήν το ΚΚΕ" ("Ριζοσπάστης, 22.5.1984).

Βλέπουμε και πάλι να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη που είχαν γίνει και το 1981. Πείρα ολόκληρης τετραετίας δεν τον δίδαξε, δυστυχώς, τίποτα.
Την Κυριακή 3.6.1984 ο "Ριζοσπάστης" πάνω πάνω στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει κύριο άρθρο του Γ. Φαράκου με τίτλο "Στην τελική φάση - όλοι στη μάχη". Στο άρθρο διαβάζουμε και το εξής κωμικοτραγικό: «Το ΚΚΕ δεν έχει στόχο σ' αυτές τις εκλογές να ρίξει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά διακηρύσσει πως ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί αυτοδύναμα να προχωρήσει στην αλλαγή. Το ίδιο υπογράμμιζε το Κόμμα μας και το 1981 και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε. Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΘΑΨΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ. Έκανε να κολλήσει η "αλλαγή"» (υπογράμμιση Κ.Γ.).

Στις 5.6.1984, μιλώντας ο Χ. Φλωράκης σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στον Πειραιά και με κύριο σύνθημα "ΜΑΥΡΟ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ", τόνισε μεταξύ άλλων: "Έτσι στην εκλογική μάχη της 17ης του lούνη δεν αντιπαρατάσσονται από τη μια η "ΝΔ" και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, όπως επιχειρούν ορισμένοι να το εμφανίσουν. Δεν αναμετριέται η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. ΑΝΑΜΕΤΡΙΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, με τη Δεξιά, η αλλαγή με το πισωγύρισμα, με το κάθε είδους πισωγύρισμα". Και συνεχίζοντας να κατακεραυνώνει τη Δεξιά, λες κι αυτή ήταν η Κυβέρνηση, καταλήγει: "Μειοψηφία θα αποδειχτεί και στις εκλογές της 17ης του Ιούνη. Και πλειοψηφία, και μάλιστα συν1Ριπτική, θα αναδειχτούν ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ("Ριζοσπάστης" 6.6.1984, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Δύο μέρες αργότερα. μιλώντας καί πάλι ο Χ. Φλωράκης σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη - και ενώ ο λαός έχει γευτεί για καλά τριάμισι χρόνια τη νέα μονόπλευρη λιτότητα και τον αυταρχισμό του ΠΑΣΟΚ - αυτός τονίζει: "Δυστυχώς, όμως, τα τρία αυτά χρόνια επαλήθευσαν τις προβλέψεις μας. Απέδειξαν πως αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, δίχως δηλαδή τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, δίχως τη στήριξη στο λα-ίκό κίνημα, δεν μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς την αλλαγή".

Στην ίδια ομιλία, συνεχίζοντας τον κατήφορό του, που τόσο επιζήμιος ήταν για το κόμμα μας, λέει: "Στις 17 το βράδυ θα μετρήσουμε όχι μόνο τη δύναμη. του ενός ή του άλλου δημοκρατικού κόμματος. ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ" ("Ριζοσπάστης", 8.6.1984, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 1984, σε συνέντευξη που έδωσε σε τρεις τοπικές εφημερίδες των Ιωαννίνων, ο Γρ. Φαράκος για τη σημασία των εκλογών είπε. μεταξύ άλλων, τα εξής: "Όλοι γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ ΣΟΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, παρά τα ορισμένα θετικά μέτρα που πήρε, παρ' όλη την κάποια αλλαγή κλίματος που γενικά παρουσιάστηκε" ("Ριζοσπάστης", 9.6.1984, υπογράμμιση Κ.Γ.).
Τον Ιούνη του 1984 ο Δ. Σάρλης, μέλος (τότε) του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ιστιαία, τόνισε μεταξύ άλλων: "Το πασίδηλο, τελικά, είναι ότι το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ακυρώσει τα αντιδραστικά: σχέδια της Δεξιάς. ΤΟ ΠΑΣΙΔΗΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ" ("Ριζοσπάστης", 16.6.1984, υπογράμμιση Κ.Γ.).

. Την Κυριακή 30.12.1984, δύο χρόνια μετά το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" άρθρο του Τ. Μαμάτση, αναπληρωματικού μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με τίτλο "Εκτιμήσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις". Στο άρθρο γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι λαθεμένες αποφάσεις του 11 ου Συνεδρίου, και τονίζεται ότι τάχα η ορθότητα τους επαληθεύτηκε από τη ζωή. Κατόπι προτείνεται ως μοναδικά σωστή λύση διεξόδου η περιβόητη δημοκρατική Κυβέρνηση της πραγματικής αλλαγής. και επισημαίνεται. μεταξύ άλλων. ότι "Γι' αυτό χωρίς το Κόμμα μας. το ΚΚΕ, όσο και αν ορισμένοι κοκορεύονται πως μπορούν να το υποσκελίσουν, αλλαγή δε γίνεται. Το είπε και το φώναξε στην εκλογική καμπάνια τού 1981 ξανατόνισε με άλλα λόγια στο 11ο Συνέδριο. Λυδία λίθος αναφέρεται στην απόφαση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι ν πραγματική αλλαγή θα είναι η θέση του στο πρόβλημα της συνεργασίας του με το ΚΚΕ".
Στις 19 του Απρίλη 1985 ο Χ. Φλωράκης δίνει στο Ζάππειο συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε κι από την Τηλεόραση. Βρισκόμαστε πια σε προεκλογική περίοδο, και όμως δηλώνει, προκαλώντας την αγανάχτηση όχι μόνο των κομμουνιστών, το ανεπανάληπτο: "Μακάρι να πάρει το 50 και το 60% του ελληνικού λαού το ΠΑΣΟΚ" ("Ριζοσπάστης", 20.4.85).

Στις 6.5.1985, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Ν. Καλούδης έδωσε συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία". Ανάμεσα στις αποκρίσεις του ήταν και η πιο κάτω: ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσε κανείς, κ. Καλούδη, να συμπεράνει ότι το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή κάνει ένα είδος διμέτωπου αγώνα;

Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ: Το ΚΚΕ κάνει αγώνα ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Τη "Νέα Δημοκρατία" την πολεμήσαμε και την πολεμάμε ως υπεύθυνη για τα περισσότερα δεινά. Αυτή τη στιγμή, όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Και στην τετράχρονη διακυβέρνηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, πέρα από ορισμένα "μερεμέτια", ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ("Ριζοσπάστης", 7.5.85, υπογράμμιση Κ.Γ.).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο η ηγεσία του κόμματος είναι αποξενωμένη από την πραγματικότητα είναι η ομιλία του Γρ. Φαράκου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ στην Αθήνα. Ενώ τέσσερα χρόνια ήμασταν δύο καλοί φίλοι με το ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά βροντοφωνάζει "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΩΡΑ ΚΚΕ", και υιοθετεί θέσεις συντρόφων για τις οποίες αυτοί διαγράφτηκαν από το Κόμμα.
Η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη ομιλία του τελείωσε με τα παρακάτω λόγια, που ο "Ριζοσπάστης" τα έβαλε μέσα σε πλαίσιο": "ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΑΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ. ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΜΟΧΛΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ - ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ" ("Ριζοσπάστης", 10.5.85, υπογράμμιση Κ.Γ.).

ΦΩΝΗ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, Φύλλο 122, 11.1.1988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου