Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Γραμμή της ταξικής συνεργασίας οδηγεί πάντα στο συμβιβασμό με την εργοδοσία και αποβαίνει σε βάρος της εργατικής τάξης. Η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είναι προϊόν ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην μεγαλοεργοδοσία και την διοίκηση της ΓΣΕΕ. Έπειτα από δυο χρόνια "μονόπλευρης" λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, τουλάχιστον, κατά 12 με 13%, δόθηκε μια αύξηση στους μισθούς κατά 9,5%. Σ' αυτό το ποσοστό περιέχονται το περίφημο διορθωτικό της κυβέρνησης 4,3% η ΑΤΑ 4% και η πρόσθετη αύξηση 1.2%: ίσον 9.5%. Το βασικό μεροκάματο διαμορφώνεται σε 2.074 δρχ. από 1.889 δρχ. που ήταν την 1.1.1988. Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στο ποσό 46.443 δρχ. από 42.327 δρχ. Αν λάβουμε υπόψη ότι η ΑΤΑ υπολογίζεται σε 4% αντί αυτή που πραγματικά θα διαμορφωθεί το α' 4μηνο του 1988. τότε η απώλεια των μεροκάματων και μισθών θα 'ναι ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι πραγματικά τραγική για την εργατική τάξη η πτώση του βιοτικού επιπέδου! Η αύξηση από 165 δρχ. πάνω στο μεροκάματο ισοδυναμεί με την αύξηση σ' ένα κιλό κρέας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω του ότι η ΕΟΚ σταμάτησε τις επιδοτήσεις. Η ειρωνεία βρίσκεται στις δηλώσεις του προέδρου της κυβερνητικής ΓΣΕΕ Γ. Ραφτόπουλου. ο οποίος χωρίς καμιά συστολή και αίσθημα ταξικής ευαισθησίας. δήλωσε στους δημοσιογράφους:
"'Για πρώτη φορά η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ γίνεται μέσα σε συνθήκες ελεύθερων διαπραγματεύσεων. συνθήκες που εδώ και χρόνια απαιτούσε το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας"! Ένα φοβερό κατηγορώ απευθύνουν οι εργαζόμενοι στους εργοδότες, στην κυβέρνηση και πάνω απ' όλα στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Είναι πραγματικά υπεύθυνοι για όλη αυτήν την εξαθλίωση των εργαζομένων. μόνο οι προαναφερόμενοι τρεις παράγοντες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που βασανίζει τους εργάτες και πάνω απ' όλα τους κομμουνιστές. Τι έκανε η ηγεσία του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια που ο ρεφορμισμός διέβρωνε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα; Η πολιτική κατά της Δεξιάς που εφάρμοζε τόσα χρόνια. με την κατηγορία ότι η Δεξιά θέλει να φθείρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πού οδήγησε την εργατική τάξη; Ποιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ: με τα συνθήματα ότι το ΚΚΕ πριν απ' όλα και το ΠΑΣΟΚ, θα κάνουν την Αλλαγή (συν. Φλωράκη στα "ΝΕΑ" 20.2.84). Οι ηγέτες του ΚΚΕ έχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός που στην απεργία τις 28 του Γενάρη η εργατική τάξη βρέθηκε διασπασμένη και αποδιοργανωμένη και σ' ένα μεγάλο βαθμό αδρανής. Δεν νομίζουμε ότι είναι καιρός να γίνει μια κριτική εξέταση της πολιτικής του ΚΚΕ από το 1981 για την πορεία που ακολούθησε και που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης, να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση;
Οι εργαζόμενοι, πάντως, έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο. Η κριτική εξέταση λοιπόν πρέπει να γίνει όσο είναι ακόμα καιρός.

ΦΩΝΗ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, Φύλλο 125 1/2/88

Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου