Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ


Ομιλία του σ. Γιώργου Αδαμίδη σε εκδήλωση του ΚΚΕ-Ες. Α.Α. στο Βόλο

Το Σάββατο 30 Γενάρη 1988, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου, έγινε πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ ες. Α.Α με ομιλητή το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Βασίλη Κωτούλα, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, η προοπτική της Αριστεράς και το Συνέδριο των Αριστερών και Κομμουνιστών της Ανανέωσης». Στην εκδήλωση κλήθηκαν και παρευρέθηκαν, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κομμουνιστών, και αντιπροσωπεία τη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κομμουνιστών ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ στάθηκε κριτικά σε μια σειρά θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο του ΚΚΕ ες. Α.Α, επισημαίνοντας, ότι στο δεύτερο μέρος της παρ. 5 η πάλη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΣΣΔ, η εκτίμηση ότι υπήρξαν οι επεμβάσεις στην Τσεχοσλοβακία, στο Αφγανιστάν, στην Πολωνία, πέρα από το ότι θα μπορούσανε να ειπωθούν και να εξηγηθούν σε Επιστημονική βάση για τα ζητήματα αυτά της Τσεχοσλοβακίας και του Αφγανιστάν πράγμα για το οποίο δε μας παίρνει ο χρόνος, αυτό όμως που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι στην Πολωνία τα προβλήματά τους τα έλυσαν και τα λύνουν μόνοι τους οι Πολωνοί και κατά συνέπεια του να μιλάμε για επέμβαση των Σοβιετικών στην Πολωνία, είναι ανεδαφική άποψη.

Όπως ακριβώς είναι ανεδαφικό και ο χαρακτηρισμός για τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος στη Σοβιετική Ένωση. Ίσως η πολιτική φόρτιση των συντακτών του κειμένου τους έκανε να αστοχούν με χαρακτηρισμούς χωρίς περιεχόμενο.

Στην παρ. 12 του 4ου μέρους των Θέσεων μιλάτε για τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα για την ΤΑΣ, θέλω να πω ότι στην ΤΑΣ η πολιτική μας Κίνηση συμμετείχε και μάλιστα στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας κατεβήκαμε με 32 αντιπροσώπους. Είχαμε την δυνατότητα να βγάλουμε έναν αντιπρόσωπο στη διοίκηση του ΕΚ της Αθήνας, αλλά για λόγους αρχών διαφωνήσαμε με άλλη πολιτική κίνηση και έτσι χάσαμε την έδρα για λίγους ψήφους.
Μεταγενέστερα η Κίνησή μας απέσυρε τις δυνάμεις της από την ΤΑΣ και έτσι σήμερα την έχουν οι αριστεριστές.

Στην παρ. 14 μιλάτε «όχι στη συμπαράταξη που προτείνει το ΚΚΕ και όχι στον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό που προτείνει η Ε.Α.Ρ., νομίζω ότι ένα Συνέδριο συζητάει προβλήματα που έχουν θεμελιακό χαρακτήρα για μια χρονική περίοδο και δεν νομίζω ότι είναι σωστό σε Συνεδριακές Θέσεις να μπαίνουν ζητήματα συγκεκριμένης τακτικής Συμμαχιών, εκτός κι αν η παραπάνω Θέση σας είναι θεμελιακή. Πάντως νομίζω, επειδή ακριβώς οι Θέσεις ενός Συνεδρίου δεσμεύουν το ίδιο, ζητήματα Συμμαχιών ή Συνεργασιών ή αντιπαραθέσεων ας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης και όχι ενός Συνεδριακού κειμένου. Το 5ο μέρος και στην παρ. 1 μιλάτε για την αποτυχία τόσο της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης όσο και των μοντέλων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εδώ νομίζω ότι η εκτίμησή σας δεν είναι σωστή γιατί όσων αφορά την σοσιαλδημοκρατική διαχείριση νομίζω αντίθετα ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε με πληρότητα σαν διαχειριστής του αστικού καθεστώτος με όλους τους πρεπούμενους εκσυγχρονισμούς του καπιταλισμού στη χώρα μας χωρίς ποτέ να έχει σοσιαλιστικές θέσεις για τις οποίες να παλεύει αλλά ούτε και σοσιαλιστικό προσανατολισμό.

Όσον αφορά για την αποτυχία των μοντέλων του υπαρκτού σοσιαλισμού, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι: Ναι, παραβιάσεις της σοσιαλιστικής νομιμότητας γίνανε στις χώρες αυτές αλλά παράλληλα οι σοσιαλιστικές χώρες πέρα από οποιεσδήποτε δυσκολίες είχανε μια οικονομική εξέλιξη αξιόλογη, μια σειρά ζητήματα των κοινωνιών τους λυθήκανε, μια πρόοδος υπήρξε. Ίσως η πρόοδος αυτή να ήτανε μεγαλύτερη αν δεν είχαμε τα στρεβλωτικά φαινόμενα που εμφανιστήκανε και διατηρηθήκανε, πράγμα που σημειώθηκαν και ειπώθηκαν και από τον πρώτο Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στο 6ο μέρος, στην 1η παρ. συμφωνούμε απόλυτα στις διαπιστώσεις για το λεγόμενο αντιδεξιό σύνδρομο που βέβαια έχει τις εξηγήσεις του και δεν είναι καθόλου αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης να αλλάξει αυτή η αντίληψη μέσα στο λαό που για δεκαετίες έχει διαπαιδαγωγηθεί με αυτήν ακριβώς την αντίληψη πέρα και από το ότι και αστικά κόμματα κάνουν αντιδεξιά πολιτική και με αυτήν την έννοια το ΠΑΣΟΚ βγαίνει αρκετά επιτυχημένο.

Βγαίνει βέβαια και από άλλους λόγους που την ευθύνη του την έχει και το ΚΚΕ και θυμάμαι τότε που ήμουνα μέλος της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ την πάλη που δίναμε να μην περάσει η πολιτική αντίληψη που έλεγε η ηγεσία του ΚΚΕ ότι λέμε ναι στα καλά μέτρα που παίρνει το ΠΑΣΟΚ και όχι στην κακή του πολιτική! Αυτές οι υπεραπλουστεύσεις τελικά οδήγησαν κόσμο της Αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ μαζί βέβαια και με άλλες αιτίες.

Στα ζητήματα του εργατικού κινήματος, ο ρεφορμισμός έχει κυριαρχήσει, τα πολιτικά κόμματα επεμβαίνουν άμεσα στις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις και κατ’ επέκταση γενικά στο συνδικαλιστικό κίνημα με αποτέλεσμα να επέλθει πλήρη διάσπασης. Τα πολιτικά κόμματα και κινήσεις θα πρέπει με πάρα πολύ έμμεσο τρόπο να εκφράζονται έτσι ώστε να πετυχαίνεται η ενότητα δράσης του εργατικού κινήματος.
Τα προβλήματα του εργατικού κινήματος θα πρέπει να ξεπερνούνε τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων γιατί αν μένουν μόνο μέσα σ’ αυτά τα όρια, τότε σ’ αυτά ενυπάρχει και η λογική της συνεργασίας των τάξεων. Στο 7ο μέρος αναφέρεστε για τη φυσιογνωμία του κόμματος – καταστατικές αρχές – βέβαια εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι μετέχοντες στο κόμμα σας αυτό μόνο που επισημαίνω είναι η έλλειψη του Λένιν ή του Λενινισμού σαν σκέψη μιας και ο λενινισμός είναι ο Μαρξισμός του 20ού αιώνα της εποχής των προλεταριακών επαναστάσεων, αλλά τελικά αυτή είναι η δική σας επιλογή». Τέλος έγινε πρόταση από τον ομιλητή Γ. Αδαμίδη, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κομμουνιστών Διαγραμμένων και Ανένταχτων θα σας καλέσει στην Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη.
Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο σ. Θωμάς Κλιμόπουλος που στάθηκε τόσο σε μια σειρά προβλήματα και επιτεύξεις των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, λόγου χάρη της Ουγγαρίας και της Λ.Δ. Γερμανίας, όσο και στην έλλειψη κριτικής του ΚΚΕ ες. Α.Α απέναντι στα αντισοσιαλιστικά φαινόμενα της Ρουμανίας και της Κίνας.

Η βδομαδιάτικη Τοπική εφημερίδα «Μαγνησία» δημοσίευσε εκτενές περιγραφή της συζήτησης και κατέληξε με τα εξής: «Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Μαγνησίας, Πάνος Κοτινιώτης και εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κομμουνιστών, Γιώργος Αδαμίδης και ανένταχτοι αριστεροί και κομμουνιστές».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ, ΦΩΝΗ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, Φύλλο 126, 8/2.88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου