Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Πολύ αίμα χύνεται από τους εργάτες στη χώρα μας. Η προστασία των εργατών από τα ατυχήματα, αρχίζοντας από τις οικοδομές μέχρι και τα ναυπηγεία, είναι πολύ λειψή για να μη την χαρακτηρίσουμε ανύπαρκτη. Οι εργοδότες, στην πλειοψηφία τους κυνηγούνε το κέρδος ανεξάρτητα από το κόστος στους εργαζόμενους.

Είμαστε η κοινωνία του κέρδους και της συσσώρευσης για επενδύσεις. Τα δυο χρόνια λιτότητας 1986-87 που εφάρμοσε η κυβέρνηση με σκοπό να συσσωρευτεί χρήμα, απέφερε χρήμα στους εργοδότες, όχι όμως και επενδύσεις. Πού είναι οι επενδύσεις; Το χρήμα ξέρουμε ποιος το πήρε. Τα κέρδη των βιομηχάνων, των εμπόρων, των εργολάβων και των εφοπλιστών είναι τεράστια. Μόνο από το πάγωμα των μεροκάματων και των μισθών τα κέρδη υπολογίζονται σε 500 δισ. δραχμές. Η φοροδιαφυγή της εργοδοσίας υπολογίζεται σε άλλα 500 δισ. Δεν μας λέει ούτε η κυβέρνηση ούτε οι "σύντροφοι" υπουργοί τι γίνανε τα χρήματα αυτά; Γιατί οι βιομήχανοι και το σινάφι τους δεν τα επένδυσαν; Για να πάρουν αυτά τα κέρδη οι βιομήχανοι και οι εργολάβοι, οι έμποροι και οι εφοπλιστές εκμεταλλεύτηκαν μέχρι θανάτου τους εργάτες και τους υπαλλήλους. Ιδιαίτερα δραματική περιγράφεται η κατάσταση των νέων εργαζομένων, των ανήλικων. Μεγάλος ο φόρος αίματος από τους ανήλικους για το ματωμένο μεροκάματο. Κι όταν μιλάμε για ανήλικους, δεν λέμε μόνο αυτούς που προσδιορίζει ο νόμος. Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Επετηρίδας υπάρχουν 65,112 ανήλικοι, αγόρια και κορίτσια από 10 μέχρι 14 χρόνων που εργάζονται! Υπάρχουν ακόμα 284.000 που εργάζονται για να ζήσουν την οικογένειά τους ή για λόγους απασχόλησης, ηλικίας 15-19 χρόνων. Η κυβέρνηση βρίσκεται περισσότερο κάτω από την πίεση των γεγονότων παρά κάτω από την πίεση κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, γιατί οι δύο αυτοί παράγοντες ασχολούνται κύρια για το πώς θα μοιραστούν οι έδρες του 24ου Συνέδριου της ΓΣΕΕ. Γι' αυτό, λέμε, κάτω από την πίεση των γεγονότων και της κατακραυγής του Τύπου για τα αλλεπάλληλα ατυχήματα σ' όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας. Στις επισκευές των πλοίων έχουμε συχνά σοβαρά ατυχήματα πότε από πέσιμο στα αμπάρια και πότε από τις αναθυμιάσεις σε τάνκερ. Στις οικοδομές, μικρά παιδιά τ' αλέθουν οι μπετονιέρες, ενώ στα εργοστάσια τα σακατεύουν οι μηχανές. Στις νυχτερινές βάρδιες, γυναίκες έγκυες και μικρά κορίτσια γίνονται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης με πάρα πολλά ατυχήματα. Η κυβέρνηση κατάθεσε στη Βουλή ένα σχέδιο Νόμου με την ονομασία:

"Προστασία ανηλίκων στην απασχόληση". Στις χώρες της Κοινής Αγοράς και ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές υπάρχουν Νόμοι προστασίας των ανηλίκων αρκετά χρόνια πριν. Όχι βέβαια νομικό καθεστώς του 1912 όπως σ’ εμάς, αλλά των τελευταίων δεκαετιών. Μια και είμαστε και εμείς στην ΕΟΚ, ας εκσυγχρονίσουμε τουλάχιστον τη Νομοθεσία για τους ανήλικους εργαζόμενους. Είναι η αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στο έλεος της τύχης τους, με μια προσπάθεια από τις διοικήσεις των συνδικάτων, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Θα χρειαστεί πολύ πίεση για να βγει, δηλαδή να ψηφιστεί ένα καλό και σύγχρονο νομοσχέδιο. Η απογοήτευση της εργατικής τάξης από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πέραν από λόγους και κραυγές, όχι μόνο δεν εμπνέει αισιοδοξία στους εργαζόμενους, αλλά βάζουν το ερώτημα: μα πουληθήκανε τα αριστερά κόμματα ή βολευτήκανε; .

Κάτι πρέπει να γίνει.

ΦΩΝΗ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, Φύλλο 125, 1/2/88

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου